fbpx

Onze werkwijze

Op deze manier leren we jou beter omgaan met stressvolle (conflict) situaties

Er zijn veel voorbeelden te bedenken waarbij je als hulpverlener te maken krijgt met stressvolle situaties. Een receptionist in een dokterspraktijk kan te maken krijgen met een agressieve patiënt aan de telefoon. Iemand in de gehandicaptenzorg kan te maken krijgen met een persoon die zichzelf niet altijd kan beheersen. En ook in het (speciaal) onderwijs kan het soms lastig zijn om de rust te bewaren. 

Wat je uitdaging ook is, met onze trainingen leren we je beter om te gaan met deze situaties. Hoe doen we dat?

We maken je bewust van je Preset

Als een natuurlijke respons op de stressvolle situaties hierboven, schakelt je lichaam over op de automatische piloot. Dat kan tot uiting komen in de vorm van vermijden, blokkeren, vluchten, aanvallen of verstijven. Het reageert op de manier die je je hele leven al veilig heeft gehouden. Althans, dat denkt je lichaam. Want je leeft immers nog steeds. Het moet dus iets goed doen. 

Deze reactie noemen we ook wel je Preset. Dit is een gedragspatroon dat door de jaren heen geprogrammeerd is in je onderbewuste. 

Tijdens onze trainingen maken we je steeds bewuster van deze Preset. Met behulp van uitdagende oefeningen zul je merken dat je Preset naar boven begint te komen. We stimuleren je kracht en helpen je juist bij je valkuilen. Hierbij houden we altijd rekening met persoonlijke grenzen. Want plezier en veiligheid zijn namelijk net zo belangrijk als resultaat! 

De trainingen zijn psychofysiek. Dat houdt in dat we psychologie koppelen aan fysieke oefeningen. In een veilige omgeving bootsen we situaties uit de praktijk na. Hierbij combineren zelfverdediging met stress simulatie, scenario training en provocatief toneel. Afhankelijk van de wens, maar altijd onder toeziend oog van een zelfverdediging instructeur en een psycholoog. 

 

De Reset

Ondanks dat je Preset je tot nu toe veilig heeft gehouden, is het niet altijd de beste respons. 

De eerste stap die we je leren, is het aan zien komen van de bovengenoemde situaties. Hiervoor geven we je handige handvatten zodat je deze situaties op een kalme manier kunt vermijden.

Helaas lukt dit niet altijd.

Daarom leren we je ook hoe je bewust je Preset kunt veranderen. Dat noemen we de Reset. Je leert om op een rustige en veilige manier met stress en agressie om te gaan. Ook kom je erachter hoe je je eigen natuurlijke respons in de hand kunt houden zodat je in iedere situatie het overzicht en de controle kunt behouden. 

Er is ruimte voor een eerlijk gesprek. De spiegel die we je voorhouden is namelijk zonder vooroordelen. Iedereen is anders, maar samen zorgen we ervoor dat je beter om kunt gaan met stressvolle situaties waarin agressie een rol speelt.