In één dag beter en bewuster om leren gaan met lastige situaties
Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Tijdens je werk krijg je te maken met een agressief persoon. Je probeert diegene rustig te krijgen, maar je weet niet zo goed wat je moet doen. Je eigen hartslag zit in je keel. Je probeert hem of haar te kalmeren, maar dat werkt juist averechts. Misschien schrik je er zo van, dat je niet meer weet wat je moet doen.
Intimiderend gedrag. Absoluut niet leuk, maar dit soort gedrag neemt wel toe. Terwijl juist een veilig en vertrouwd gevoel zo belangrijk is.
Meer dan de helft van de mensen met een beroep in de zorg-of welzijn heeft vorig jaar één of meerdere keren te maken gehad met ongewenst gedrag. En in het onderwijs krijgt tenminste 1 op de 5 docenten te maken met fysieke of mentale agressie. Denk aan jongeren met een wapen op zak, scheldpartijen aan de telefoon, beledigingen, bedreigingen of zelfs gewelddadig gedrag. Als dat nog niet genoeg is, hebben deze sectoren ook te maken met een hoge werkdruk en een veeleisend werkveld.
Over deze training
Het feit dat dit de orde van de dag is, heeft effect op je prestaties op het werk. In het ergste geval kan dit zelfs tot verzuim leiden.
In deze training leren we je niet alleen om beter om te gaan met agressie en geweld, maar ook bewuster. Je leert hoe je lastige situaties effectief kunt de-escaleren. Hierdoor wordt je werk weer prettiger en veiliger.
Na de training weet je:
- Verschillende vormen van agressie te onderscheiden
- Hoe je een lastige situatie kunt de-escaleren
- Wat je eigen rol is in conflictsituaties
- Hoe je effectief kunt omgaan met ongewenst gedrag
- Beter te reageren op agressie en geweld
- Hoe je ongewenst gedrag in de kiem kan smoren
- Hoe je verschillende communicatietechnieken kunt toepassen
Voor wie is deze training geschikt?
De training is speciaal ontwikkeld voor personeel uit de jeugdzorg, jeugd ondersteuning en/of het onderwijs die te maken hebben met agressie. Specifieke voorkennis is niet vereist.
Hoe ziet de training eruit?
Hoe ga je om met agressie, weerstand of grensoverschrijdend gedrag? Wat moet je doen? En misschien nog wel belangrijker: wat moet je vooral niet doen? Deze training richt zich op agressie vanuit jeugdigen en hun systeem. Je leert op een praktische manier effectief, adequaat en ethisch om te gaan met agressie, weerstand en grensoverschrijdend gedrag.
Onze twee trainers hebben allebei uiteenlopende vaardigheden die ze goed weten te combineren in praktische en nuttige lessen tijdens de training. Dit komt tot uiting in toepasbare, uitvoerbare oefeningen die dichtbij de realiteit liggen. Zo krijg je meer inzicht en bekwaamheid om jezelf staande te houden tijdens stressvolle situaties.
Onze trainingen zijn psychofysiek. Dat betekent dat we psychologie combineren met fysieke oefeningen. In een veilige omgeving bootsen we situaties uit de praktijk na. Hierbij combineren zelfverdediging met stress simulatie, scenario training en provocatief toneel. Afhankelijk van de wens, maar altijd onder toeziend oog van een zelfverdediging instructeur en een psycholoog.
Tijdsduur
Er zijn verplichte voorbereidingsopdrachten, voorafgaand aan de training. Deze opdrachten worden per mail verstuurd. De voorbereiding kost ongeveer 3 uur.
Een trainingsdag duurt 8 uur. Dit is inclusief lunch en pauzes.
Kosten
De investering voor deze training is € 495. Voor dit bedrag krijg je:
- Complete training
- Examen
- Lunch
- Accreditatiepunten (SKJ 10,75 punten en Registerplein 10 punten)
- Een certificaat